Mandić: Broj Roma i Egipćana koji će pokazati popis biće važan faktor u kreiranju politika

0

Broj Roma i Egipćana u Crnoj Gori, a koji će pokazati popis, biće važan faktor u kreiranju politika Crne Gore kada je u pitanju ta zajednica, poručio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa predstavnicima RE populacije.

Mandić se, kako je saopšteno, sastao  sa predstavnicima NVO Mladi Romi Samirom Jahom i Sultanom Bećom i koordinatorom za praćenje i sprovođenje „Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana“ Sokoljom Beganajom. On je gostima poželio dobrodošlicu i istakao da je “glavna uloga parlamenta da rješava probleme svih zajednica”.

“Broj Roma i Egipćana u Crnoj Gori, a koji će pokazati popis, biće važan faktor u kreiranju politika Crne Gore kada je u pitanju ta zajednica”, istakao je Mandić.

Navodi se da Mandić je zaključio da će ključni problem koji je iznešen na sastanku, a kada je u pitanju učešće Roma u političkom životu Crne Gore, prenijeti na kolegijumu sa predsjednicima svih parlamentarnih stranaka i apostrofirao da je parlament odlučio da oformi grupu za reformu izbornog zakonodavstva, u kojoj će se raspravljati i o danas iznešenim zahtjevima.

Izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha čestitao je Mandiću stupanje na tako odgovornu funkciju i zahvalio se na izdvojenom vremenu.

Posebno je, dodaju, istakao pitanje autentičnog političkog predstavljanja Roma u Skupštini Crne Gore.

“Tokom prethodnih popisa bilo je pritiska na pripadnike romske zajednice, ali da ih ovoga puta nema”, kazao je Jaha te konstatovao da je “popis slobodan”.

navodi se da Jaha istakao je da je njegova realna procjena da u Crnoj Gori živi “značajno više Roma nego što je prikazano na poslednjem popisu”  te da uradiće sve što je u njihovoj moći da se spriječi “nasilna asimilacija Roma”.

Koordinator za praćenje i sprovođenje “Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana” Sokolj Beganaj istakao je da se izdvajaju značajna sredstva za potrebe i probleme romske zajednice koja se daju brojnim organizacijama koje vrlo malo rade, ali prije raspodjele sredstava mijenjaju svoje statute kako bi se predstavljali kao zaštitnici romske zajednice i aplicirali za sredstva koja se mogu mnogo bolje utrošiti od onoga što oni rade, te da se taj problem mora riješiti.

Član NVO Mladi Romi Sultan Beća istakao je da imaju dobru saradnju sa predsjednikom Opštine Berane Vukom Todorovićem, te da je određeni broj problema riješen, ali i da, kako je kazao, “mnogi preostaju da budu riješeni”, gdje je posebno istakao plavljenje naselja „Riverside“.

Beća je, dodaju,  uputio poziv  Mandiću da posjeti romsku zajednicu u Beranama i vrtić u kojem boravi 39 djece romske pripadnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *