Projekat “Osnažena Romkinja” realizovan je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava

0

Projekat “Osnažena Romkinja” realizovan je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koji je imao za cilj identifikovati stanje na planu nivoa u oblasti nasilja nad ženama u romsko- egipćanskom naselju u Podgorici kao i upoznavanje pripadnica romske i egipćanske zajednice sa postojećim socijalnim servisima u Crnoj Gori.

Projekat je obuhvatio i tri radionice za 35 pripadnice romske i egipćanske zajednice na teme: romska zajednica i patrijahat, informisanje o ljudskim pravima i nasilje u porodici. Takođe na svakoj radionici, pomenutim prisutnima su dodijeljni simbolični higijenski paketići. Pomenute radionice je vodila dipl. socijalna radnica i saradnica u socijalnoj inkluziji u oblasti socijalne zaštite Šejla Pepić.

Ovim projektom je obuhvaćena i izrada mini- brošure koja će obuhvatiti mišljenja, stavove i trenutni položaj 100 pripadnika/ca romske i egipćanske zajednice.

Svjesni da je položaj Romkinja i Egipćanki veoma loš i da različita istraživanja govore o tome da gotovo svaka treća djevojčica u Crnoj Gori da je u braku, a svaka četvrta dobije dijete, što su su poražavajući podaci, te samo zajedničkim snagama i podrškom relevantnih institucijama i međusobnom saradnjom  nevladinih organizacija i istaknutnih pojedinki/ca iz RE zajednice  možemo doprijeniti poboljšanju položaju RE zajednice, sa fokusom na Romkinje i Egipaćanke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *