“Koračajte sa nama”: Natpis u Nikšiću uperen protiv srpskog naroda, a njime se vrijeđa i romska zajednica

0

“Izostanak reakcije nas navodi na zaključak da se nastavlja sa praksom podrazumijevajućeg omalovažavanja romske zajednice. Posebno je zabrinjavajuće što se anticiganizam javlja tamo gdje se navodno brane vrijednosti građanskog društva”

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren Amenca” osudila je, kako navodi, “anticiganističke poruke” na skupu koji je 13. jula održan u Nikšiću povodom obilježavanja Dana državnosti Crne Gore.

U saopštenju ove NVO koje je potpisao Elvis Beriša, piše da je “jedan od učesnika skupa nosio je majicu sa natpisom koji u jednom dijelu glasi: Radije ću s puškom uz planinu, no pod noge srpskom ciganinu”.

“Natpis je uperen protiv srpskog naroda, a njime se istovremeno vrijeđa i romska zajednica. Romi odnosno pogrdni naziv ‘cigani’ koji se za njih koristi još jednom su upotrijebljeni kao sredstvo uvrede čime se nastavlja ukorijenjeni anticiganizam”, navode iz ove NVO.

Kako kažu “zabrinjavajuće je da se ovakve poruke javljaju na skupu koji je proglašen kao okupljanje protiv narastajućeg fašizma u društvu”.

“Niko iz redova organizatora nije se oglasio da osudi anticiganizam, a slika sa spornim natpisom već danima kruži društvenim mrežama. Izostanak reakcije nas navodi na zaključak da se nastavlja sa praksom podrazumijevajućeg omalovažavanja romske zajednice. Posebno je zabrinjavajuće što se anticiganizam javlja tamo gdje se navodno brane vrijednosti građanskog društva. Nažalost, u našem društvu sasvim je prihvatljivo da se termin ‘ciganin’ koristi kao uvreda i da služi kao opis za nekoga ko je loš, nepristojan, prljav i ko nema nikakvu vrijednost. Vjerovali smo da se stvari mijenjaju i da se barem u terminološkom smislu može govoriti o prevazilaženju anticiganizma, ali najnovija dešavanja rađaju dilemu da li je to zaista tako”, piše u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *