Đurović: Država mora učiniti sve da Romi budu ravnopravni članovi društva

0

Uprkos dosadašnjim naporima, Romi u našoj zemlji se i dalje nepravedno suočavaju sa predrasudama, diskriminacijom i nejednakošću u ostvarivanju svojih prava i sloboda, poručila je ona.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, svim pripadnicama i pripadnicima romske zajednice u Crnoj Gori.

“Koristim priliku da svim članovima romske zajednice, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, uputim srdačne čestitke povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava u čast Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, što je predstavljalo jedan od najvažnijih događaja u istoriji ove populacije”, poručila je Đurović.

Prema njenim riječima, pomenuti datum je prilika da istaknemo jedinstven doprinos koji Romi daju kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom građanskom, multietničkom i multikulturalnom biću.

“Uprkos dosadašnjim naporima, Romi u našoj zemlji se i dalje nepravedno suočavaju sa predrasudama, diskriminacijom i nejednakošću u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Društvena inkluzija, te borba protiv segregacije i stigmatizacije moraju biti ključni prioriteti kada je u pitanju njihov položaj u društvu”, navela je ona.

Predsjednica Skupštine je kazala da, iako je u godinama iza nas ostvaren određeni napredak u pogledu unapređenja statusa ove zajednice, još uvijek ima dosta posla na putu smanjenja društvenog jaza, osiguranja pristupa osnovnim pravima i stvaranja uslova za poboljšanje kvaliteta života Roma.

”Najveću odgovornost imamo prema njihovim najmlađim članovima kako bi svako romsko dijete dobilo šansu da bude dio školskog sistema i da se na osnovu svojih znanja, vještina i kompetencija može dokazati u svakoj profesiji. Za to je neophodna volja i želja samih Roma koji moraju biti svjesni potrebe da budu dio društva, da njihova djeca budu uključena u sistem obrazovanja, da ne napuštaju škole u ranom uzrastu, te da sa tom željom i stremljenjem postanu punopravni članovi zajednice. Da bi ovaj zajednički cilj bio ostvaren, neophodna je saradnja nadležnih državnih institucija i romske populacije”, poručila je.

Kroz dalju primjenu inkluzivnih politika, država mora učiniti sve da Romi budu integrisani, poštovani i ravnopravni članovi društva. Ovaj proces nije lak, ali alternativa ne postoji, a Crna Gora kao država kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji mora pokazati kapacitet da svakog svog građanina jednako uvažava.

“Uz želju da nastavite da radite na očuvanju i promociji svoje kulture, jezika, običaja i ukupnog identiteta, čime i Crnu Goru činite bogatijom i raznovrsnijom, još jednom vam čestitam Međunarodni dan Roma”, zaključila je Đurović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *