Đeka: “Oko 500 Roma nemaju dokumenta u Crnoj Gori”

0

Fatmir Đeka, ministar ljudskih i manjinskih prava gostujući u emisiji “Budimo budni” – Pitajte Vladu kazao je da više od 500 Roma i Egipćana u Crnoj Gori nemaju regulisan pravni status.

“Ljudi jesu fizički ovdje, ali na papiru ne postoje, nemaju nijedan dokument. Prilikom rata na Kosovu, jedan dio njih su došli ovdje u Crnu Goru, ali nemaju ništa ni u Crnoj Gori ali ni tamo”.

Đeka je u emisiji “Budimo budni” dodao da Vlada ima saradnju sa nevladinim organizacijama i drugim ministarstvima.

“Mi radimo sa njima bliže, sa nevladinim sektorima koje i oni pokrivaju, pokušavamo da nekako i sa ostalim ministarstvima, da to nekako proširimo, gdje su uključeni Ministarstvo rada, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu”, objasnio je Đeka.

On je podsjetio da su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava pokrenuli inicijativu i pomoć romskim porodicama u Beranama čije su kuće bile poplavljene.

“Imali smo sad priliku da pomažemo u Beranama, preko našeg ministarstva, iz budžetske rezerve smo opredijelili oko 800 hiljada eura da pomognemo tamo gdje su poplave u Beranama”.

Đeka je kazao da kroz podršku projektima koje kandiduju nevladine organizacije pomažu romskoj i egipćanskoj zajednici u borbi protiv diskriminacije.

“Normalno da imamo puno projekata vezanih za to kako žive Romi i Egipćani, uopšte diskriminacije nad njima, i mi pratimo to. Znači, sad smo imali jednu konferenciju koja je bila u Prištini, a prije, jedno mjesec-dva smo imali ministarsku konferenciju koja je redovna u Makedoniji, u Skoplju. Veliki problem je što Romi i Egipćani još uvijek ne mogu da budu zastupljeni što se tiče školovanja”, naglasio je Đeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *