Ukovic: Gradjani Totosa apeluju na lokalnu upravu da rijesi nagomilane probleme u naselju

0

Ulcinj je grad koji je uvijek bio sinonim za multinacionlanost i multikulturalnost, ali isto tako svjedočimo diskriminaciji i degradaciji jedne zajednice. U blizini OŠ “MARŠAL TITO” nalazi se i naselje Totoši koje je već duži niz godina pretvoreno u geto ili Brazilsku favelu. Ovakvi zidovi postoje samo u Palestini, koji razdvajaju dvije zaraćene strane – Izrael i Palestinu. Ne vidim da mi bilo koga ugrožavamo, naprotiv lojalni smo građani ovog društva. Ne treba biti mudar i konstatovati da je sve ovo sto nam se dešava čist primjer diskriminacije jednog naroda. Sve se ovo dešava u vrijeme kada je Crna Gora na putu ka EU. Iskreno se nadam da ovo nisu demokratski standardi EU.

Put koji je zatvoren nisu koristili samo građani pomenutog naselja, već i ostali Ulcinjani čija djeca pohadjaju osnovnu školu. Putni prilaz školi je bio glavni izlaz građanima naselja kao i najbliža ruta do centra grada. Očigledno je da nekome smetaju mještani naselja Totoši. Zid koji je podignut prouzrokuje poplave prizemnih kuća i stanova, jer poslije obilnih kiša voda nema kud, a kapacitet postojećih šahti je nedovoljan da primi svu tu vodu koja se sliva. Kroz jedan dio naselja prolaze gradske kanalizacione cijevi, na jednom mjestu su pukle. Otuda se takođe slivaju fekalije i otpadne vode.

Izgradnja ovog zida ne samo da loše utiče na izgled naselja i da nam otežava kretanje, nego  imamo problem i stajaćih voda. To se dešava jer voda nema kud, kao što i sami pretpostavljate, stajaće vode su izvor zaraze. Takođe želim da navedem da su se prije nekoliko mjeseci izvodili radovi koje je finansirala opština, ali ne samo da nisu riješili naše probleme, već su ih jos više pogoršali i nakon kopanja i završetka radova nisu zatvorili sve što su otkopali, tako da prilikom izlaska iz naselja autom moramo proći korz šahtu koja je uzdignuta i koja prouzrokuje štete na našim autima.

Totosi 4

Ovo je ozbiljan problem i zahtjeva ozbiljan pristup u rješavanju. Upravo zbog ozbiljnosti svih ovih problema i u cilju trajnog rješavanja mi planiramo da podnesemo građansku inicijativu Skupštini opštine Ulcinj. Obratili smo se gradonačelniku g-dinu Ljoru Nrekicu u nadi da će nam ponuditi rješenje za navedene probleme. Takođe zelim da navedem da sam ovaj problem prezentovao i kabitenu potpredsjednika g-dina Abazovića.

Ako takvo djelo – mislim na te zidove, koje ja nazivam zid stida i poniženja, ugrožavaju zdravlje ljudi koji žive sa druge strane zida, onda se taj čin ili djelo može nazvati i zločinom. Samo da pojasnim: stid pripada onima koji su donijeli takvu odluku, a poniženje pripada nama, jer su nas time ponizili do krajnosti.

Iskreno se nadam da će nadležni organi pronaći riješenje za ovaj problem i da će imati bar malo razumijevanja kojeg do sad nije bilo. Ovo su ključni problemi naselja, ovog puta nećemo govoriti o tome da naselje nema prikladno mjesto gdje bi djeca provodila svoje slobodno vrijeme, kao i da nemamo zelenilo, parking za zgrade ili park.

Zbog javnosti želim da jasno definišem probleme sa kojima se suočavamo.

  1. Očekujemo da nam se riješi problem otpadnih voda u naselju.
  2. Da se pronađe adekvatno rješenje za zid koji narušava izgled naselja i prouzrokuje poplave prizemnih kuća.
  3. Da se konačno asfaltira onaj dio puta na ulazu u naselje kojeg su izođači radova ruinirali.
  4. Da  se konačno otvori put prema OŠ “ Maršal Tito”, koji je oduvijek postojao čak i prije nego što je škola sagrađena.

Zar je lakše dodati još jednu ciglu u zidu, nego otvoriti još jednu kapiju u njemu?

(Ispred grupe gradjana, Enes Uković)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *