Romski đaci ne dolaze na nastavu jer nemaju prevoz

0

Djeca koja žive u naselju Konik ne pohađaju nastavu u šest osnovnih škola na teritoriji glavnog grada, i to od početka školske godine, 4.septembra

Podgorički osnovci iz RAE populacije ne idu na nastavu od početka školske godine, 4. septembra, jer nemaju prevoz do osnovnih škola “Oktoih”, “Vuk Karadžić”, “21. maj”, “Savo Pejanović”, “Vladimir Nazor” i “Marko Miljanov”. Juče nijesmo saznali koliko je tačno učenika koji ne idu na nastavu, a iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da svake godine finansiraju prevoz za 400 đaka RE populacije u Podgorici, a da su škole odgovorne za organizaciju.

– U skladu sa Strategijom socijalne inkluzije Roma i Egipćana, cijeneći princip afirmativne akcije i pravo na obrazovanje manjinskih naroda, kako bi obuhvat djece RE zajednice u osnovnim školama bio veći, a dropaut manji, Ministarstvo prosvjete svake godine organizuje besplatan prevoz za oko 400 učenika osnovnih škola RE populacije u Podgorici. I ove godine se pojavio problem sa prevozom djece RE populacije sa Konika do osnovnih škola u kojima pohađaju nastavu. Tim povodom, juče je Safet Kalač, generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, održao sastanak sa medijatorima i vozačima iz šest podgoričkih škola u kojima ta djeca pohađaju nastavu. Na sastanku je dogovoreno da se medijatori i vozači obrate upravama škola jer su škole odgovorene, tj. nadležne za organizaciju prevoza učenika. Takođe, danas će se održati sastanak i sa direktorima tih škola, na kojem će biti riječi o rješavanju nastalog problema. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete ovim školama obezbijedilo sredstva za gorivo neophodno za prevoz učenika RE populacije – kazali su za “Dan” iz Ministarstva prosvjete.

Izvor:Dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *