Romska organizacija mladih otvara izložbu 5. oktobra: “Fokus je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima”

0

“Ova izložba predstavlja uvid u nehuman tretman Sinta i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokaust, u kom je ubijeno šest miliona evropskih Jevreja, uključujući Sinte i Roma”

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” otvoriće 5. oktobra u 12.30 u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika u Podgorici izložbu “Rasna dijagnoza: “Cigan” – nacistički genocid nad Romima i Sintima i duga borba za priznanje”.

Iz te organizacije su kazali da će izložbu otvoriti u saradnji sa Dokumentacionim centrom Roma i Sinta i Centrom za Sinte i Rome, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

“Ova izložba predstavlja uvid u nehuman tretman Sinta i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata i Holokaust, u kom je ubijeno šest miliona evropskih Jevreja, uključujući Sinte i Rome. Fokus izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti Sinta i Roma u njemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi. Nehumane perspektive počinitelja su u suprotnosti sa svjedočenjima žrtava. Stare porodične fotografije Sinta i Roma ključni su dio izložbe pružaju uvid u stvarnost njihovog života, omogućavajući da se istaknu kao pojedinci”, ističe se u saopštenju Romske organizacija mladie “Koračajte sa nama – Phiren amenca” koje potpisuje izvršni direktor Elvis Beriša.

Oni su dodali da su na izložbi suprotstavljeni istorijski dokumenti počinilaca nacističkih zločina na jednoj strani i svjedočenja žrtava, porodične fotografije i citati Sinta i Roma na drugoj strani.

“Cilj izložbe je razvijanje svijesti o dubokim korijenima anticiganizma u evropskoj kulturnoj istoriji, kao i o kontinuitetu stereotipa usmjerenih protiv Sinta i Roma do današnjih dana. Posjetioci na kraju izložbe dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi nakon 1989. godine”, piše u saopštenju.

Iz Romske organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” su rekli da će na otvaranju izložbe biti prisutni predstavnici državnih institucija i diplomatskog kora.

Postavka će trajati do 27. oktobra i biće otvorena za posjetioce od deset do 19 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *