B.Dabić: Zašto se žene vraćaju u raj na žensku plažu

0

Uvala između Male i Velike plaže u Ulcinju jedinstven je ženski raj na zemlji. Mistično mjesto na kome se žena osjeća potpuno opuštenom, i taj poseban ugođaj  trebate doživjeti dok boravite u Crnoj Gori. Efekti su višestruki u šta ćete se uvjeriti nakon prvog dolaska na Žensku plažu.

Čudo prirode na obali Jadranskog mora je ljekovita Ženska plaža u najjužnijem crnogorskom primorskom gradu Ulcinju. Jedina plaža “rezervisana” samo za žene. To je mjesto gdje se žena na poseban način zbliži sa prirodom i posveti sebi – zdravlju, ljepoti, njezi.

Vjerovali, ili ne, tajnovitost ženske plaže ostaje iza kapije koju čuva jedan muškarac. Ulcinjani poštuju pravila da je ovo mjesto “ženski raj”. Ako stranac – neznanac poželi ući, ljubazno mu se objasni da je Ženska plaža “rezervisana” samo za nježniji pol.

Zašto je Ženska plaža ljekovita?

Jaki izvori mineralne sumporne vode u moru, u uvali okruženoj borovima, čist vazduh i miris mora u prijatnoj mediteranskoj klimi čine Žensku plažu ljekovitom. Idealan ambijent  za uživanje, ali i dobrobit za zdravlje i ljepotu.  To je dokazala nauka.

Ljekovitost vode je ispitana početkom 20. vijeka i od tada ljekari je preporučuju za  liječenje steriliteta uz redovne medicinske tretmane.  Zbog blagodeti sumorno – mineralne vode u morskoj ljekari preporučuju Žensku plažu i za kožna oboljenja, kao i za respiratorni trakt.

Sumporna voda izvire u plićaku. Talasi čiste morske vode uz sumpornu stvaraju  mikro i makro molekule  pogodne za prirodnu aerosol terapiju.

Najljepši osjećaj je doći izjutra kad se miješa miris guste borovine i vode koja odiše mineralima. Neponovljiv je osjećaj koji možete doživjeti u božanstvenom  ambijentu ženskog kutka na planeti Zemlji.

Spečifična je gustina, tamno zelene morske  vode na Ženskoj plaži. Ta gustina vode se osjeća tokom kupanja.  Dio plaže u dužini od 50-tak metara je šljunkovit, a dubina postepena. Sa stijenovitih ploča ženama se otvara pogled na plavu pučinu.  U desnom dijelu uvale  je pećina. Baš tu su naslage mineralnog blata, odličnog za piling kože koja posle ovog prirodnog tretmana dobija svilenkastu mekoću.

Ljekari preporčuju da nerotkinje dođu u ranim jutarnjim satima na Žensku plažu, sunčaju se i kupaju potpuno nage. Od maja do oktobra na plažu isključivo mogu doći žene, dok u zimskoj dobi zbog lijepog ambijenta na plažu dolaze i muškarci i djeca.

U blizini Ženske plaže, prema Ulcinju nalaze se bajkoviti usjeci i prolazi, male pećine koje plivajući možete otkrivati, obići i uživati u čarobnoj kreaciji prirode.

Odlasci  na Žensku plažu su dani koje posvećujete sebi, svom zdravlju i ljepoti. Tokom boravka u Crnoj Gori minimalno jedan dan rezervišete samo za sebe, bićete oduševljene. Pozitivnu energiju koju akumulirate na Ženskoj plaži prenosite svojim najdražim.

Zajedno možete uživati tokom obilaska starih gradova Bara i Ulcinja, a zatim svako izabrati svoj kutak na plaži, dame na Ženskoj, a džentlmeni na jednom od obližnjih kupališta između borova i mora.

(tekst i foto: Biljana Dabić, Avetours-montenegro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *