Rekordan broj Roma izabran u slovački parlament

0

Šest Roma izabrano je u novi slovački parlament krajem prošlog mjeseca, što je najveći broj ikada. Njih četvero članovi su koalicije OLANO i prijatelji koja ima veliku podršku romske zajednice. Ujedno, ovo je jedno od najvećih iznenađenja izborne noći u Slovačkoj 30. septembra.

Među 150 poslanika u novom sazivu parlamenta Slovačke ima čak šest Roma. Pritom oni nisu tamo po nekakvom ključu, oni su izabrani predstavnici brojne romske manjine u toj zemlji.

Već u prvim izvještajima o izbornim rezultatima u Slovačkoj ovog septembra se, uz uspjeh Roberta Fica i njegove stranke socijaldemokrata SMER, javljalo i o iznenađujućem uspjehu koalicije pod imenom „Obični ljudi i nezavisne ličnosti“ (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, OL’ANO). Ona je na kraju s deveto posto osvojenih glasova postala četvrta po snazi u parlamentu Slovačke.

Na čelu te koalicije čitavog niza manjih stranaka je bivši slovački premijer Igor Matovič. Ni u jednom ispitivanju javnog mnjenja uoči izbora toj koaliciji se nije predskazivao toliki uspeh. Ona je pritom naročito mnogo glasova osvojila na istoku Slovačke, u regionu u kojem živi mnogo Roma. To je, nakon Mađara, druga po veličini etnička zajednica u toj zemlji i čini se da su upravo oni sebe prepoznali kao „Obične ljude i nezavisne ličnosti“.

U nekim mjestima s većinskim romskim stanovništvom, Matovičev savez postigao je izborne rezultate koji su bili sumnjivi čak i policiji. Naime, dok su druge stranke dobile po dva, tri posto, OL’ANO bi sakupio i više od 90 posto glasova. Mediji izvještavaju da je tako bilo u Lomnički ili Staroj Lubnovi, u čitavom nizu mjesta na istoku Slovačke. „Ima više od četrdeset opština u kojoj Romi čine većinu i u ikojima je OL’ANO slavio pobjedu“, prenio je portal aktuallity.sk.

Policija je zaista istražila takav nevjerovatni izborni uspjeh: postojala je sumnja da se u tim siromašnim krajevima nudio novac za glas na izborima, jer je ranije bilo takvih slučajeva. Ali istraga nije otkrila ni najmanju nepravilnost, a bivši premijer Matovič takve optužbe smatra apsurdnima: „Mi smo jednostavno vodili dobru predizbornu kampanju.“

Ali, osim kampanje, tamošnji Romi iz naselja Strelnica nisu zaboravili što duguju Matoviču. To naselje je, naime, podigla država prije deset godina da bi tamo preselila Rome iz sela Letanovski Mlin koje se nalazilo u neposrednoj blizini slovačkog nacionalnog parka, što je, prema mišljenju lokalnih političara, bila prepreka za ekonomski razvoj tog kraja. Novo naselje Strelnice je čak i za slovačke uslove još uvek siromašno, ali putevi su sada tamo asfaltirani, postoje dvije prodavnice, tu je i igralište, jedna crkva, a gradi se i lokalna dvorana za okupljanje. Do naselja vozi i autobus, tri puta na dan.

Zato je i Igor Matovič i njegova koalicija OL’ANO u Strelnicama izuzetno popularna: „Matovič je bio jedini premijer koji je u posljednjih deset godina nešto uradio za nas Rome“, kazao je jedan od mještana za DW.

I slovački sociolog Mihal Vasečka to potvrđuje: „To nije samo nekakav utisak, činjenica je da je vlada Igora Matoviča pomogla najsiromašnijim slojevima stanovništva, a najvećim dijelom su to Romi.“

Isto tako, značajno povećanje dječijeg dodatka ove godine sa 30 na 60 eura je nešto što je za romske porodice s mnogo djece veoma važno, ukazuje sociolog.

Slovačka je već više puta prozivana u Evropskoj uniji zbog njenog odnosa prema Romima. Iako je Romima i na drugim mjestima teško, u Slovačkoj im je gotovo nemoguće da pronađu put za izlazak siromaštva. I ove godine je Evropska komisija upozorila Bratislavu da premalo radi na integraciji Roma. Nigdje drugdje u EU više nema tolike segregacije Roma još u školama – u Slovačkoj, naime, još uvijek postoje škole samo za romsku djecu i one su po pravilu mnogo lošije opremljene od onih za slovačke mališane. Ako ih i prime u „obične“ škole, onda romsku djecu raspoređuju i posebne razrede, u kojima je i nastava slabija. A bez dobre škole – i povrh toga kao Romi – oni nemaju gotovo nikakve šanse na tržištu rada.

Iako je uoči ovih izbora u Slovačkoj bilo i drugih tema a ne samo onih vezanih za Rome, ta zajednica se u većini stranaka smatra prije svega problemom. Ali Romi su ujedno i značajan dio populacije – oni čine oko devet posto stanovništva što znači da mogu da budu i jezičak na vagi u političkoj ravnoteži.

U koaliciji OL’ANO je drugačije – tamo postoji čak i frakcija pod imenom „Romi su neiskorišćeni potencijal Slovačke“ – što je činjenica koja mnogim slovačkim političarima još uvijek nije bliska. Ali, to se mijenja, a uspjeh Matovičeve koalicije to potvrđuje: upravo je iz nje 2012. Peter Polak bio prvi Rom koji je postao poslanik. Sada ih je već šest – četiri iz koalicije OL’ANO, a dvoje iz sada najveće opozicione stranke, Progresivna Slovačka.

Sociolog Vasecka vjeruje da su Romi shvatili da imaju moć pred glasačkim kutijama: „Sad već imamo više od četrdeset romskih gradonačelnika u opštinama gde žive“. A to je sigurno i politička moć i uticaj, piše DW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *